modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Nichtoffener Wettbewerb | 06/2021

New University Library at Näckrosen in Göteborg (SE)

Litteraten

ein 2. Preis

Dorte Mandrup Arkitekter

Architektur

Marianne Levinsen Landskab

Landschaftsarchitektur

Thornton Tomasetti

Bauingenieurwesen

Beurteilung durch das Preisgericht

Förslaget bygger på en tredelning med sockel, glasade entréplan och mer slutna övre plan. Litteraten tar förtjänstfullt avstamp i områdets materialitet och skala och söker komplettera institutionsmiljön med en volym som, trots den enkla planformen, bildar en sammansatt komposition med olika höjder. Att den nya byggnaden är sammanbyggd med befintlig åttiotalsbyggnad medför dock att intrycket av från Korsvägen blir något kompakt och dominerande.
Genom att i fasaderna markant skilja mellan öppna och mer slutna partier skapas en välgörande indelning som tydliggör var de publika ytorna finns. Det skapar identitet och karaktären av publik byggnad. Var slutna respektive öppna delar förläggs behöver dock studeras vidare, liksom utförandet av den tätare fasaden i byggnadens övre plan.
Byggnaden vänder sig förtjänstfullt mot söder och den bevarade åttiotalsdelen av universitetsbiblioteket för att tillvarata aktiviteten kring Humanisten. Utifrån framtida möjlighet att kunna utveckla åttiotalsbyggnaden är det dock mindre lämpligt att bygga samman byggnaderna.
Rampen och trappan mot Korsvägen ger en obearbetad entrésituation som inte bjuder in besökare. Själva entrén är snålt tilltagen och inlastningen ligger precis bredvid den. Såväl planlösningen som golvnivåer i relation till omgivande mark behöver vidareutvecklas.
Förslaget redovisas med två våningar i souterräng. Höjdsättningen är bristfälligt löst i relation till anslutande marknivåer vilket även får invändiga konsekvenser. Här skapas ett mellanbjälklag där bibliotekets informationszon ligger. Det får till följd att ingen av byggnadernas entréer har direkt koppling hit vilket är olämpligt med avseende på tillgänglighet och personalens möjlighet att överblicka inpassering via larmbågar.
De interiöra rummen präglas i övrigt av en omhändertagen gestaltning med ett karaktärsfullt utryck. Till skillnad från vanliga bibliotek möbleras universitetsbibliotek dock som standard med relativt höga bokhyllor vilket inverkar på hur de luftigt gestaltade biblioteksrummen kommer att upplevas i verkligheten. Öppna trappor och balkonger interiört är problematiska med avseende på ljud. Kaféet kan användas även när biblioteket är stängt, men servicecentret ser ut att ligga innanför larmbågarna. Det är positivt att reservera de övre våningsplan för externa hyresgäster, men det behövs ett separat trapphus.
Det automatiserade höglagret är upplyft två våningar för att skapa öppna entréplan. Det är en lösning som kräver täta pelare om bjälklaget inte ska få orimliga dimensioner och höglagret kan inte ligga ovanpå klareringszonen. Eftersom höglagrets långsidor är exponerade möter besökare en lång och sluten vägg.
Fasadens tegelraster bedöms vara utformat så att det inte ger tillräckligt med utblickar eller invändigt dagsljus. Den tänkta fasaduppbyggnad ger tre lager material i fasaden vilket påverkar förvaltning och byggkostnad. Förslaget bedöms ha möjlighet att utvecklas mot Miljöbyggnad om andelen glas och förhållandet till olika väderstreck beaktas.
Förslaget bedöms ha goda förutsättningar att utvecklas utifrån ekonomiska begränsningar men lösningen med det upphöjda automatiserade höglagret bedöms vara kostnadsdrivande. I övrigt bedöms genomförbarheten vara god och förslaget vara tåligt och utvecklingsbart med tydlig förankring på platsen.