modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Offener Wettbewerb | 02/2013

Centrala Floda

Lyktor bland trÀden / Lichter in den BÀumen

2. Preis

Preisgeld: 200.000 SEK

MARELD

Landschaftsarchitektur

ferrum arkitekter

Stadtplanung / StÀdtebau

Beurteilung durch das Preisgericht

Lyktor bland trÀden visar pÄ en struktur som ger förutsÀttningar för liv och rörelse. Förslaget utgÄr frÄn en analys av Floda centrum som en del av ett större sammanhang. Mötet med Floda centrum inleds redan vid Flodamotet och förslaget skapar flera tydliga entréer.
Förslaget visar pÄ trovÀrdig ny bebyggelse i HerrgÄrdsbacken dÀr pulkabacken finns kvar och dÀr nya attraktiva bostÀder vid Än inte gör intrÄng pÄ allmÀnhetens tillgÀnglighet till vattenkanten.
Trafikstrukturen stÀrker centrum genom att föreslÄ genomarbetade och attraktiva lösningar för tillgÀnglighet och parkering.
Förslaget utgĂ„r frĂ„n en analys av Floda centrum som en del av ett större sammanhang dĂ€r förslag till förĂ€ndringar i Flodamotet, nya entrĂ©er till centrum och flytt av stationslĂ€get skapar starkare förutsĂ€ttningar för Floda centrum. SĂ€veĂ„n lyfts fram genom nya bryggpromenader och ”Lyktor bland trĂ€den”, bebyggelse som sticker ut i Ă„n och lyser upp om kvĂ€llen.
Helhetslösningen bygger pÄ en flytt av stationslÀget till det gamla centrumlÀget, vilket upplevs som intressant. Samtidigt kan det inte vara en förutsÀttning för Flodas utveckling i det nÀra perspektiv dÄ en sÄdan förÀndring med stor sannolikhet inte kan ske förrÀn lÄngt fram i tiden. Förslaget privatiserar delar av SÀveÄns kanter vilket Àr negativt ur ett socialt och ekologiskt perspektiv.
De delar som Ă€r sĂ€rskilt starka Ă€r bebyggelsen vid HerrgĂ„rdsbacken och den föreslagna flytten av Missionskyrkan som möjliggör för ny bebyggelse i kyrkans befintliga lĂ€ge. Delar av den föreslagna bebyggelsen lĂ€ngs SĂ€veĂ„n kan ocksĂ„ bidra till unika boendemiljöer i Floda. Förslaget visar ocksĂ„ pĂ„ en robust trafikstruktur med en god gestaltning dĂ€r trĂ€drader och gatuparkeringar förĂ€ndrar strĂ„ken frĂ„n vĂ€gar till bygator. Det finns Ă€ven idĂ©er kring ”bildagis” pĂ„ andra sidan jĂ€rnvĂ€gen. Andrapristagarnas tankar om Flodamotet och allĂ©n som förbinder motet med Floda centrum har ocksĂ„ uppskattas av juryn.

Förslaget visar pÄ en förstÄelse för vardagslivet i Floda, bevarandet av pulkabacken, en vÀlplacerad parklek och flexibla torgytor Àr exempel pÄ detta. Förslaget visar pÄ intressanta placeringar för nÀrodling i HerrgÄrdsbacken och pÄ ön.
Den del av förslaget som kretsar kring en flytt av stationen bedöms inte som genomförbar i nÀrtid. Samtidigt finns det flera delar i förslaget, exempelvis viss bebyggelse nÀra vattnet, trafiklösningar och bostadsbebyggelse vid HerrgÄrdsbacken, som visar pÄ viktiga och genomförbara delar i en omvandling av Floda centrum. PÄ mÄnga sÀtt Àr det kvaliteter som kompletterar det vinnande förslagets styrkor.