modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Offener Wettbewerb | 12/2022

Wohnungsneubau im Ankan-Viertel in Norrköping (SE)

1. Preis

Kaminsky Architektur

Stadtplanung / StÀdtebau

MARELD

Landschaftsarchitektur

Moelven Byggmodul AB

Bauunternehmen

Preservia

Investor*in

Kian Properties AB

Investor*in

Beurteilung durch das Preisgericht

Med ett kraftfullt sammanhÄllet uttryck möter bebyggelsen den lilla platsen vid Norra Promenaden och bjuder in med dess sockelvÄning med butikslokaler och bokaler, inskjutna frÄn fasadliv för att tillföra en semiprivat del, hÀr möblerad med till exempel en bÀnk. Varje sida av kvarteret har en egen karaktÀr med omsorgsfullt bearbetade volymer och i bottenplanet tillför olika typer av funktioner ocksÄ ett eget förhÄllande till gatan och det offentliga rummet.

Förslaget visar att klimatavtrycket klaras med rÄge. Ett stort fokus i förslaget Àr pÄ cirkulÀrt byggande med Äterbruk av material. Detta Äterspeglas i arkitekturen med en vÀlstuderad process för Äterbruk av plÄt till fasadpartier och plÄtkassetter (ramverk) som fylls med stora Äterbrukade fönsterpartier. Dock med ett tillÀgg att det hade varit Àn mer övertygande om idén om plÄtkassetten som möjlig att fylla med olika sorters fönster och fasadmaterial, ocksÄ visuellt hade presenterats med det som utgÄngspunkt.

Förslaget visar pÄ en smart volymhantering som utnyttjar platsen mot varje vÀderstreck och mot varje angrÀnsande bebyggelsestruktur pÄ ett specifikt sÀtt
‱ Kraftfullt och storslaget mot norr och dess rymd och öppenhet mot Johannisborgs framtida stadspark,
‱ uppbrutet mot öster och smĂ„skaligheten i förskolan,
‱ nedtonat, med en historisk förankring med den lĂ„ga loungen/felleslokalen mot söder, samt
‱ mot vĂ€ster, mer av en bostadsgata, med mĂ„nga entrĂ©er och portik in till gĂ„rden.

Detta ger goda förutsÀttningar för att kvarteret bidrar till social hÄllbarhet i det offentliga rummet, och ocksÄ med mötesplatser och gemenskap inom kvarteret. Till detta bidrar ocksÄ gÄrdsmiljön, sÀrskilt sydvÀstra hörnet ovan tvÀttloungen med orangeri i ett soligt lÀge.

Genom att lyfta upp gĂ„rden ovan bottenplan blir den intim, trots den höga exploateringsgraden – ett vĂ€lbehövligt grepp som i kombination med det öppna sydvĂ€stra hörnet - ger gĂ„rdsmiljön och lĂ€genheter goda solförhĂ„llanden. Bottenplanet i sig, med den tilltagna rumshöjden skapar flexibilitet över tid, till exmpel att bilparkering Ă€ndras till en annan funktion. Det kanske inte sker, men parkeringsmiljön med sin rymd ger stora möjligheter. Även valet av trĂ€ som huvudsakligt material i pelarstommen.

Förslaget innehÄller mÄnga smÄlÀgenheter, i kombination med vÀlgenomtÀnkta gemensamma funktioner och ytor. Varje lÀgenhet i sig upplevs standardiserad (de stora fönstren ger karaktÀr), förutom bokalerna med dess kombination av lokal och bostad.

En vÀrdefull semiprivat del vid bokaler och loftgÄng Àr den inskjutna eller vridna fasaden, som ger anvÀndbara platser. Bebyggelsen vÀnder sig till en mÄlgrupp, ensamhushÄllet, vilket ger en speciell kÀnsla av liv och rörelse i kombination med de generösa gemensamma lokalerna pÄ bottenplan, sÀrskilt felleslokalen. MÄnga smÄlÀgenheter i bostadsrÀttsform tillför Inre hamnen ett nytt inslag. UpplÄtelseformen Àr avgörande för bibehÄllen kvalitet i förslaget.

I utvecklingen av projektet finns det potential till, trots ovanstÄende, att de mÄnga trapphusen ger möjlighet att tillföra ett antal större lÀgenheter till gagn för förÀndrade behov över tid.

Projektet har sammantaget stora möjligheter att bidra till Inre hamnen med bra lÀgenheter med en twist, med ett flexibelt bottenplan som stÀndigt kan förÀndras.