modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Offener Wettbewerb | 12/2022

Wohnungsneubau im Ankan-Viertel in Norrköping (SE)

2. Preis

White Arkitekter

Stadtplanung / StÀdtebau

E.ON Energy Solutions GmbH

Energieplanung

Sveafastigheter AB

Investor*in

Kungliga Tekniska Högskolan

UniversitÀten / Hochschulen

Beurteilung durch das Preisgericht

Kvarterets utformning har en enkel och sjÀlvklar skala med en repetitiv fönstersÀttning, nÀstintill enformig, men dÀr den tÀnkta Ätervunna och redesignade plÄtfasaden ger bebyggelsen dess sÀrskiljande karaktÀr.

SockelvÄningen med Äterbrukat och slammat tegel ger ett lugn till fasaden.

Med goda lösningar Àr förslagets klimatavtryck lÄgt. Den cirkulÀra processen Àr i allmÀnhet pedagogiskt, trovÀrdigt beskriven och Àr ocksÄ en stor del av arkitekturen. Möjligheten till Äterbruk av tung stomme sticker ut och skulle vara nÀstintill unikt.

Fasaden och idén av Ätervinning av plÄt i form av klippta, formade delar ger en hantverksmÀssig kÀnsla i bÄde processen och tÀnkt resultat som Àr mycket tilltalande. Dock ur arkitektoniskt perspektiv övervÀger inte det den alltför avskalade, onyanserade volymhanteringen och fönstersÀttningen, sÀrskilt mot platsen vid diagonalen. Det svarar heller inte pÄ Inre hamnens gestaltningsprogram vad gÀller indelning av kvarter.

I förslaget ingÄr en möjlighet till lokal för föreningslivet med fokus pÄ dans. Hur detta sÀkerstÀlls framgÄr inte.

Förslagets starka sociala vÀrden bedöms vara i de lösningar som presenteras för olika gemensamma boenden, om det sÄ Àr i den enskilda bostaden för olika familjekonstellationer eller delningsbostaden. Utemiljön Àr vackert komponerad och i sin enkelhet ansprÄkslös men ger ocksÄ möjlighet till mÄnga intryck.