modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Offener Wettbewerb | 12/2022

Wohnungsneubau im Ankan-Viertel in Norrköping (SE)

3. Preis

Erik Guidice Architecte

Stadtplanung / Städtebau

KRAGH&BERGLUND Landscape Architects

Landschaftsarchitektur

Energy First Sverige AB

Energieplanung

RE Equity Fond

Investor*in

Beurteilung durch das Preisgericht

Ett klassiskt kvarter i staden med anpassade volymer som sinsemellan å ena sidan uttrycker en samhörighet, och å andra sidan subtilt avviker med fasadmaterial, fönster, etcetera, som tillsammans förmedlar en tidlös stadsbyggnad.

Avseende klimatavtryck eller cirkulära processer visar förslaget att man klarar kriterierna genom vara bra på det mesta. Det högt uppställda målet att klara Miljöbyggnad Guld och ZeroNoll2 är förstås väldigt bra, men avspeglas inte i presenterad deklaration eller beskrivning av hur detta ska uppnås. Det övertygar inte.

Socialt innehåller kvarteret en, också i klassisk bemärkelse, normalfördelning av lägenhetsstorlekar, plus ett trygghetsboende. Det svarar för goda möjligheter till byte av boende i olika skeden av livet, inom samma kvarter. Negativt är dock att det är svårt att utläsa de enskilda bostädernas kvaliteter. För vissa redovisade bostadsstorlekar framstår det till och med som om dessa inte är genomförbara (för lite möjlighet till fönster i förhållande till yta).

I markplan är bostädernas inskjutna entréer/terrasser intressant utformade med trappor orienterade mot gatan. Dock måste egentlig entré till bostaden utföras tillgänglig från gårdssidan. Det finns kommersiella lokaler, men i övrigt inga gemensamma funktioner förutom miljörum.

Förslaget uppvisar stora arkitektoniska värden i detaljering, riktigt lyxiga fasader mot gården och lokalgatorna, men nästan konstigt nog har den representativa sidan, mot diagonalen och Norra Promenaden, tappats.