modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Offener Wettbewerb | 12/2022

Wohnungsneubau im Ankan-Viertel in Norrköping (SE)

4. Preis

Kamikaze

Stadtplanung / StÀdtebau

landscape syd

Landschaftsarchitektur

Skanska

Bauunternehmen

Beurteilung durch das Preisgericht

En typisk bostadsbebyggelse med oftast mycket vÀlplanerade bostÀder som i dess uttryck upplevs som den stÄtt pÄ platsen lÀnge. Tryggt och bastant med en sakral karaktÀr mot Norra Promenaden, och utan underliggande garage som ger mycket bra förutsÀttningar för en grön innergÄrd.

MÄlvÀrdet för klimatavtryck klaras precis med en hederlig byggnadsteknik, stomme av betong och utfackningsvÀggar. Med hybridsolpaneler som producerar bÄde el och vÀrme ökar möjligheten mer egenproducerad energi.

Med generell strÀvan i alla delar av processen Àr det tÀnkt att Äterbruk och cirkularitet ska genomsyra förslaget. Det Àr i sig berömvÀrt, men mer som ett sjÀlvskrivet resultat, Àn ett sÀrskilt fokus eller att det avspeglas i kvarterets uttryck.

Det som skulle kunna fÄ avsevÀrd pÄverkan pÄ en beteendeförÀndring som i sin tur pÄverkar klimatavtryck, Àr att inte erbjuda bilparkering direkt vid bostaden. Det Àr en styrka i förslaget, vilket i sin tur innebÀr att stora ytor allokeras för cykel. Det hade dock kunnat utvecklas Àn mer avseende cykling som koncept.

En annan styrka Àr lÀgenheternas planlösningar och redovisningen av dessa. Men Ä andra sidan, ett problem avseende planlösningar i förslaget Àr badrum med dörr som vetter direkt mot kök vilket inte Àr en bostadskvalitet utan snarare försvÄrar anvÀndandet av bostaden. Lösningen Àr en konsekvens av alltför effektiviserade ytor.