modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Offener Wettbewerb | 12/2022

Wohnungsneubau im Ankan-Viertel in Norrköping (SE)

5. Preis

Vilborg Arkitekter

Stadtplanung / StÀdtebau

ADWICE Landskap och teknik

Landschaftsarchitektur

Eyragruppen AB

Projektentwicklung

KAMTech

TGA-Fachplanung

Beurteilung durch das Preisgericht

En spÀnnande stapling av volymer som ocksÄ speglar en blandning av bostadstypologier, som blir utgÄngspunkt i bebyggelsens uttryck med en vertikal uppdelning av till synes enskilda byggnadskroppar. Dock framtrÀder den rationalitet som finns i upprepning av fönstersÀttning och storlekar och Äterkommande fasadmaterial och kulör/materialitet, som lite trÄkig.

Klimatavtrycket klaras och cirkulÀra processer efterstrÀvas, med utgÄngspunkt i. som beskrivs, en energieffektiv utformning av bebyggelsen.

En sÀrskild aspekt som utvecklats i förslaget Àr stora flexibla bostÀder. De redovisade nivÄerna av flexibilitet Àr mycket vÀluttÀnkta, med möjligheter till extralÀgenhet, byte av rum och olika familjekonstellationer. Utemiljöerna tar ocksÄ avstamp i en flexibilitet och ett omfÄngsrikt innehÄll pÄ gÄrd och takterrasser. Det finns kvaliteter som kÀnnetecknar ett villaboende.

I markplan finns bÄde kommersiella och gemensamma lokaler, samtidigt inbjuder inte upplevelsen av kvarteret och grÀnssnittet mot gata till interaktion.

Juryn uppskattar förslagets mÄnga svar pÄ viktiga frÄgor för ett innovativt klimatsmart byggande men stÀller sig tveksam till utvecklingsbarheten av de delar dÀr förslaget visar pÄtagliga svagheter. Juryn bedömer att konsekvenserna av bearbetningar skulle komma att förÀndra bÄde gestaltning och stadsbyggnad pÄ ett alltför omfattande sÀtt.