modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Offener Wettbewerb | 12/2022

Wohnungsneubau im Ankan-Viertel in Norrköping (SE)

6. Preis

Arqly Sverige AB

Stadtplanung / StÀdtebau

ED Bygg

Bauunternehmen

Söderstaden i Östergötland AB

Investor*in

Beurteilung durch das Preisgericht

Kvarteret bestÄr av tre tydligt fristÄende byggnader med vÀl avvÀgd volymhantering med ett överlag fint taklandskap som ett framtrÀdande koncept. I det sammanhanget framstÄr dÄ den enformiga och Äterupprepande fasadutformningen som mÀrklig mer Àn Àrlig till den konstruktiva uppbyggnaden. Man har inte dragit nytta av Prefab lösningen, istÀllet blir gestaltningen en konsekvens av denna lösning.

Den stora fördelen i förslaget Àr den vÀrmekapacitet som betongstommen innehar, men samtidigt framstÄr energisystemet som komplicerat.

Avseende cirkularitet och Äterbruk skulle den ramstruktur som beskrivs kunna vara en jÀttebra utgÄngspunkt. Varför Äterspeglas inte det i arkitekturen, att detta efterstrÀvas? BostÀderna bygger pÄ en fin princip med generella rum men flexibiliteten och förÀndringsbarheten över tid Àr svÄr med stomsystemet som Àr lÄst till fasta mÄtt och svÄrare att dela av.

Sociala aspekter och bostadskvaliteter att lyfta fram Àr de enkla, men fÀrdiginredda lÀgenheterna, samt etagelÀgenheterna som tillför upplevelsevÀrde till markplan och kompletteras av en mer privat del pÄ plan tvÄ. TyvÀrr Àr presentationen av förslaget svag, det gÄr inte att utlÀsa hur loftgÄngsystemet fungerar eller upplevs. Inte heller hur översta vÄningarna Àr utformade.